Cadillac TransAmerica

Caddy
CADILLAC TRANSAMERICA:
Sommervarme rundt ørene i åpen Cadillac er for mange den store drømmen.
Cadillac Transamerica gir deg muligheten til å oppnå drømmen.

 

På trykk i Fædrelandsvennen 20.06.1997

Drømmebiler til leie

For et år siden mottok Fædrelandsvennen en brosjyre fra firmaet Cadillac Transamerica. I et brev som fulgte med stod det: Kom og lån en klassisk Cadillac.

Vi tok firmaet på ordet. Firmaet som ligger i en forstad til byen Baltimore, ledes av grunnleggeren Michel Fournet. Fournet er franskmann og tidligere Citroën-mekaniker. Før han startet med Cadillac-prosjektet drev han med bruktbilsalg og begynte tidlig i 1980-årene å importere noe så uamerikansk som Citroëns 2cv Charleston-modell til Amerika.

Bilene vakte oppsikt. Den ene motorjournalisten etter den andre banket på døren for å prøve disse rare franske bilene. I et av Amerikas største motortidsskrifter Road & Track ble Fournet og bilene hans omtalt med hele seks sider. MotorWeek Television lagde tv-reportasje på bilene, som siden ble vist i 50 stater. Ja til og med Playboy skrev om mannen med disse merkelige bilene. I 1990 sluttet Citroën å produsere 2cv, og det var også slutten på 2cv eventyret for Fournet.

Cadillac utleie

Caddy
MICHEL FOURNET:
Michel Fournet er mannen bak firmaet som leier ut
Cadillac biler til feriefolket.

For fem år siden startet Fournet enda et utradisjonelt prosjekt. Utleie av klassiske Cadillacs for folk som kunne tenke seg å oppleve USA i landets mektigste kjøretøy.

Ideen til dette prosjektet ble født i sammenheng med Fournets bruktbilsalg. På grunn av Californias tørre klima er mange av de beste bilene å finne her. Skulle du derimot ønske å leie en klassiker fra kontoret i Baltimore er dette selvsagt ikke noe problem. Vil du bare ha bilen i noen dager for så å farte rundt i området, er dette også mulig. For øyeblikket har firmaet kun tilholdssted i Baltimore, Maryland og Oakland, California, men snart kommer et Florida kontor.

Fournet har for tiden 16 Cadillacs til leie. Tre av disse kan leies i Baltimore. Disse er en 1963 Sedan De Ville, en 1968 De Ville kabriolet og en 1987 Fleetwood Brougham. Den eldste bilen i stallen er en 1962-modell. Fournet sier at man etter hvert kun vil ha biler som er nyere enn 1967. Dette fordi bremser og kjøreegenskaper på disse bilene ikke byr på overraskelser for oss europeere. Etter selv å ha kjørt de tre bilene som var til rådighet, må jeg innrømme at det var meget stor forskjell på bilenes egenskaper. Spesielt fra 1963-modellen til 1968-modellen.

Cadillacen fra 1968 var uten tvil min store favoritt. Med 7,8 liters V8-motor og godt over 350 HK til rådighet. Den gled rundt i sommervarmen med stor selvsikkerhet. Bensinforbruket på de eldste bilene er selvsagt noe høyere enn det vi er vant med, men det vil uansett bli billigere å kjøre «king size Cadillac» i USA enn Ford Fiesta i Norge. Bensinen kostet åtte kroner og femti øre for en gallon, (3,78 liter).

Bilene er delt inn i forskjellige priskategorier. Nyeste og billigste bil er 1987 Fleetwood-modellen. Den koster 650 kr dagen å leie. Skal du ha bilen mer enn ti dager, vil prisen bli redusert til 550 kr dagen. 1960-talls-modellene koster ca 850 kr dagen og 700 kr i mer enn ti dager. På disse prisene kommer det i tillegg 10% skatt. Leveres bilen på et annet kontor enn der den ble levert ut, vil du måtte betale ca. 2000 kr i såkalt «drop off chargé».

Standard forsikring er inklusive i prisen, men det er fornuftig å utvide forsikringen til å dekke det som dekkes kan. Regn da med en dagspris på rundt 150 kr. Alle disse prisene er fra 1996. Noen billig fornøyelse er det ikke, men for en kort periode er det overkommelig. Dette er kanskje ditt livs sjanse til å bli bedre kjent med en klassisk Cadillac.

Bilene er utstyrt med en folder hvor man har samlet alfabetisk hva som skjer i forskjellige anbefalte reiseruter. Her får du info om alt fra fornøyelsesparker, turområder, bilmuseer de beste junkyards/skraphandlerne og andre severdigheter.

Baltimore sentralt

Caddy
A CAD 4 U:
Oversettelse unødvendig!

For oss ville Baltimore vært et fint utgangspunkt enten for en kyst til kyst tur eller en ferie i området. Vi reiste via Island og følte reisen som kort og behagelig. To timer og fem minutter fra Oslo til Island, en times benstrekk i Reykjavik for så å reise i fem timer og fem minutter til Baltimore. Kontorene til Cadillac Transamerica ligger i underkant av en mil fra flyplassen.

Drar du sørover fra Baltimore ligger både Washington D.C og Marylands vakre hovedstad Annapolis kun en times biltur unna. Vidunderlige Ocean City når du på to og en halv time, og legger du på en time til er du i Virginia Beach. På begge stedene er det strender så langt øyet kan se. Drar du nordover når du New York i løpet av seks timer. Området er med andre ord ganske sentralt.

Vi fikk kjøre både 1963 og 1968-modellen, men det var en 1987 Cadillac Fleetwood Brougham vi fikk låne i tre dager. Bilen i seg selv kan jeg selvfølgelig ikke klage på, den var førsteklasses, men den er langt fra noen klassiker. Til daglig ville jeg ikke vært skuffet over en bil av dette formatet, men jeg hadde sett for meg en noe eldre og grommere variant.

Får du anledning til å benytte deg av opplegget til Fournet, kan han nås på telefon 00 1 410 768 9016 eller du kan ringe Oakland kontoret å prate med David March på telefon 00 1 510 654 6780. Lykke til!